Activitate de învățare outdoor - Limba și literatura română. Pe urmele și pe la casele scriitorilor români

Zi de noiembrie 27, anul 2024. 

Drumul de la Seminarul Teologic Ortodox din Dealul Copoului până la Vila „Sonet” a scriitorului și omului de cultură Mihai Codreanu, dar și până la Bolta Rece de vizavi, trece și pe la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa”, pe esplanada căreia este expusă lucrarea alegorică „Mama Românie” a principesei sculptor Olga Sturdza.

Casa lui Mihai Codreanu este unul dintre muzeele cu cele mai multe obiecte autentice, dar și cu foarte multe inedite. Este primitoare, caldă, vie – simți că, dintr-un moment într-altul, gazda te întâmpină și te invită la un ceai sau la o cafea, te provoacă la o partidă de șah sau te servește cu bomboane de la Capșa. Toate, pe un fond muzical sau prin audierea unor sonete pe care le recită impecabil și cu enormă bucurie doamna muzeograf, căreia îi mulțumim, și care ne-a făcut ca la acest muzeu să nu ne grăbim la plecare. Nu ne-am grăbit, pentru că sarmalele de la Bolta Rece erau pe foc. 

După întâmpinarea făcută chiar de Eminescu și Creangă la intrare, am stat de vorbă și am savurat bucatele care respectă rețeta din vremea când cei doi titani ai limbii și literaturii noastre puneau la cale creșterea culturală a nației noastre în hrubele de la Bolta Rece.

Ce bogați suntem! 

(Noi, cei din a X-a A, coordonați de prof. dr. Doina Balan)